15.03.2010

Sveta Ludovika de Marillac

Danes, 15. marca vsi, ki se navdihujemo ob vincencijanski karizmi, praznujemo slovesni praznik svete Ludovike de Marillac. V provincialni hiši hčera krščanske ljubezni-usmiljenk je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof dr. Anton Stres.

folder

V jubilejnem letu 350-letnice smrti sv. Vincencija Pavelskega in sv. Ludovike de Marillac smo jima še bolj hvaležni za njun prispevek k oblikovanju Cerkve, predvsem k oblikovanju novega načina redovništva, kot je poudaril nadškof Stres v homiliji.

Na predvečer praznika je bilo slovesno tudi v skupnosti v Mariboru, kjer so se v majhni hišni kapeli zbrali skupaj s sestrami prijatelji in sodelavci, da so se udeležili svete maše, ki jo je daroval mariborski nadškof dr. Franc Kramberger.

God svete Ludovike so počastili tudi v Beogradu. Na Čukarici so obenem praznovali zlati jubilej sestre Danijele Šeme in se spomnili sestre Marije Kovač, ki je zdaj na Mirenskem Gradu, posebej pa še rajne sestre Goretti Pavlišič, ki je lani morala oditi v večnost. Pri jutranji maši v kapeli so se v hvaležnosti zbrali: deset sester in trije lazaristi. Pridružili sta se še častni članici sestrske Družbe Dragica in Eva; tu je bila še ena članica Marijinega dela fokolarov. Večerno mašo v cerkvi je vodil župnik Lojze Letonja; za to slovesnost je postavljena podoba svete Ludovike na Marijin oltar.

Še posebej slovesno pa je bilo na predvečer praznika v Parizu. V katedrali Notre Dame je bila ob 17.45 molitev večernic, nato pa ob 18.30 slovesno somaševanje, ki ga je vodil kardinal André Vingt-Trois, pariški nadškof. Dogodek je prenašala tudi francoska katoliška televizija KTO.

s. Metka Tušar