Bogu in Mariji hvala za tako lep dan

V nedeljo 6. septembra smo z MVM poromali v Italijo.

Dan smo začeli smo se ob sedmih zjutraj v Šentjakobu ob Savi, pri sestrah usmiljenkah, s skupno kavico. Od tam smo se odpravili na naše romanje k barbanski Materi Božji.

Pobuda tega romanja je prišla od družine Podjed. Šli smo s kombijem in dvema avtoma. Ko smo našli parkirišče, smo se odpeljali z ladjico do otoka Barbana. Bilo je zelo zanimivo in lepo. Na otočku je vsak imel čas zase, da smo si ogledali cerkvico, kjer je ta Marijin kip in se malo sprehodili.  Možno je bilo kupiti tudi kakšen spominček. S. Vlasta nam je na samem otoku prebrala nekaj zanimivosti tega kraja in Marijinega kipa. Po izročilu je otok dobil ime po enem izmed puščavnikov, ki je bival na njem. Legenda pripoveduje, da so po neki nevihtni noči na otoku našli naplavljeno Marijino podobo.  Ta se je sicer skozi stoletja zgubila, tudi sama podoba svetišče se je spreminjala. Je pa cerkev  glavno romarsko središče goriške nadškofije in na otoku smo bili ravno dan pred praznikom Barbanske Matere Božje, ki je 7. septembra.

Pred odhodom smo napravili še skupinsko fotografijo pred cerkvico na otoku.

Naša skupina je bila pisana, mladina MVM in nekaj staršev, otrok, tri sestre, ter nekaj prijateljev, ki smo jih povabili.

Potem smo si ogledali Gradež, možnost je bila, da gre vsak po svoje ali pa po skupincah. Sprehodili smo se do glavne cerkve sv. Eufemije, po glavnih ulicah, šli na odličen sladoled, ter potem do same plaže, kjer je sonce močno sijalo. Pogumni so se malo naplavali, ostali pa smo navijali iz obale.

Po osvežitvi smo se zbrali pri avtih na parkirišču in odpeljali do Mirenskega gradu. Tam smo se pridružili družinski sveti maši, ki jo je imel lazarist Peter Žakelj.

Po tej nam je s. Ancila razkazala cerkev in vse njene znamenitosti. Zelo pozorno smo poslušali, ker je tako navdušeno in zanimivo pripovedovala.

Potem so nas sestre pogostile s sokom, sadjem in sladoledom. Razkazale so nam kapelo in s. Antonieta nam je povedala nekaj o dejavnostih sester na Mirenskem Gradu. Sodelujejo pri dogajanjih na Gradu, s Karitasom, domom za ostarele, delajo na vrtu…

Poslovili smo se s hvaležnostjo in se z avti odpeljali domov. Bogu in Mariji hvala za tako lep dan, s soncem obsijan, za odlično družbo in vse kar smo novega spoznali in skupaj doživeli.

Cecilija Grbec