24.12.2009

Božič v skupnosti Volosko

„Vincencijeva konferenca mladih“ v župniji Volosko je ob sobotah izdelovala jaslice iz kartona v golobici miru, ki so bile namenjene zapuščenim otrokom v Domu „Ivana Brlić Mažuranić“ u Lovranu.

folder

Z darovanjem svojega Sina nas Bog uči, da se tudi mi s služenjem darujemo drugim. K temu nas na poseben način vabita naša ustanovitelja sv. Vincencij Pavelski in sv. Ludovika de Marillac, katerih 350 obletnico smrti praznujemo v tem letu. Njun duh nas prav v tem času priganja delovati s krščansko ljubeznijo, ki je dovzetna in iznajdljiva za pomoč potrebnim. Ta duh darovanja in delovanja je našo skupnost prav posebej navduševal skozi ves adventni in božični čas.

„Vincencijeva konferenca mladih“ v župniji Volosko je ob sobotah izdelovala jaslice iz kartona v golobici miru, ki so bile namenjene zapuščenim otrokom v Domu „Ivana Brlić Mažuranić“ u Lovranu. Dvanajst članov konference z voditeljico s. Ljubico Jozić je omenjeno socialno ustanovo obiskalo 21. decembra 2009. Ravnateljica doma Sonja Kaplar nas je pričakala in peljala skozi prostore Doma. Otroci iz Doma so bili po svojih delavnicah in pridno izdelovali čestitke in druga božična darila. Mladi iz Konference sv. Vincencija Pavelskega so jih po delavnih skupinah obdarili svojimi izdelki - jaslicami, in jim razložili njihov pomen. Starši otrok Vincencijeve konference so skrbno izbrali skromna darila - sladkarije in igrače, ki so bila podeljena zapuščenim otrokom. Po ogledu Doma in obdarovanju smo se vsi skupaj zbrali v dvorani Doma in izvedli božični program: božične pesmi in recitacije, pripravljene za to priložnost. Poleg tega smo otrokom podarili še božično risanko: „Rojstvo Jezusa Kristusa“, in božično zgodbo: „Ana i Ivan susreću malog Isusa“, katerih so se prav razveselili. Bili smo obojestransko obogateni in veseli srečanja, ki je za zapuščene otroke bilo znamenje Božje ljubezni in bližine, a za mlade iz Vincencijeve konference je to srečanje pospešilo čut hvaležnosti Bogu za dobre starše, ki skrbijo in se žrtvujejo za njih. To navdušenje je posebej pokazala ravnateljica Doma, ki nas je povabila, naj pridemo večkrat in tako pokažemo tem otrokom svojo ljubezen ter jim podarimo svojo bližino in delček svojega časa.

Za obisk Doma v Lovranu bil določen ponedeljek, delavni dan, zato so bili nekateri člani Vincencijeve konference mladih zelo žalostni, ker zaradi šole, ki se je odvijala v popoldanskem času, niso mogli iti na obisk k svojim vrstnikom. Zaradi njihove gorečnosti za dobra dela smo sklenili obiskati Dom za starejše v Voloskem. Osem članov konference je 27. decembra, na praznik sv. Družine, razveselilo starejše z svojim petjem, recitacijami in skromnimi božičnimi darili. Od sobe do sobe so mladi razveseljevali starejše, ki so se jim v pesmi in veselju pridružili ter se prisrčno zahvaljevali za obisk, ki jim je skrajšal dan in polepšal praznike ter mnoge spomnil na njihove vnučke in domačo družino.

Tudi žene in matere iz župnije Volosko so se imele priložnost pripraviti na Božične praznike z duhovno obnovo, ki je bila organizirana v naši skunosti 13. decembra na tretjo adventno nedeljo. Duhovno obnovo je vodila s. Ljubica Jozić v sodelovanju sester v skupnosti, sveto spoved in mašo je vodil g. Anton Pust, ki je v istem času v naši skupnosti delal svoje letne duhovne vaje. Duhovne obnove se je udeležilo petnajst žena, ki so si vzele čas za ponujen program od 9 do 17.30 ure.

Med duhovno obnovo smo prisluhnili dvema predavanjem in razmišljanjema, prvo na temo „Oznanjenje Jezusovega rojstva“ kjer smo za temelj vzeli evangelij po Luku 1, 26-38; in drugo popoldansko predavanje z naslovom „Rojstvo Jezusa Kristusa“ katerega besedilo je tudi vzeto iz evangelija po Luku 2, 1-7. Pred kosilom je sledila molitev rožnega venca s svetopisemskimi uvodi, katero so vodile udeleženke duhovne obnove. V popoldanskem programu, po omenjenem predavanju, smo imeli spokorno bogoslužje, spoved in enourno češčenje Najsvetejšega zakramenta. K tej pobožnosti nas v naši reški nadškofiji posebej vabi evharistično leto kateremu bo sledil tudi evharistični kongres 26. septembra 2010.

Duhovno obnovo smo zaključili s sveto mašo pri kateri smo se udeleženkam pridružile tudi sestre iz skupnosti. Duhovno okrepljene in zadovoljne družinske matere so pri odhodu spraševale kdaj bo spet organizirana duhovna obnova in predlagale, da se v bodoče načrtujejo tudi duhovne obnove za zakonce, pri katerih bi lahko sodelovali tudi družinski očetje. Ob vsem pastoralnem delu v naši župniji narejeno s strani naše skupnosti je naš Božič bil lepši in bolj doživet, ker smo Jezusu pripravljale „tople jasli“ ne samo v svojem srcu ampak tudi v srcih tistih, ki jih srečujemo in so nam zaupani. Naj bo za to hvaljeno betlehemsko Dete, ki je svetu prišlo pokazat svojo Božjo Ljubezen h kateri vabi tudi nas.

s. Ljubica Jozić, ml.

sMT