16.11.2007

Kako začeti...

Seminar za novinke in novicne.

folder

Od 12. do 16. novembra 2007 je bilo pri sestrah usmiljenkah v Šentjakobu srečanje novink in novincev različnih redov. Prisotni smo bili: dve novinki Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja, dve novinki uršulink, dve novinki usmiljenk, dva novinca minoritov, novinka Marijinih sester, novinka DKO, postulantinja HMP in naši vzgojitelji in vzgojiteljice. Vseh skupaj nas je bilo torej 18.

S programom smo začeli ob devetih dopoldan in končali ob šestih zvečer. Vsak dan z novo temo in novim predavateljem.

Prvi dan je bila najprej predstavitev. Na drevo smo obesili liste, kjer je vsaka redovna družba napisala pet svojih značilnosti, po katerih je družba znana. Korenina drevesa je temelj, ki je Bog. Ob njo smo postavili kamne, na katere smo napisali imena naših ustanoviteljev. Potem smo drug drugemu z igro prestavili značilnosti našega noviciata in se tudi osebno predstavili. Sledila je priprava na sveto mašo in sveta maša.

Po kosilu in sprehodu v naravi smo imeli predavanje p. Damjana Ristića na temo Božja beseda je živa… Pogovarjali smo se o Svetem pismu, ki je temelj našega življenja in vsakemu daje izziv in svobodo. Pomembno je, da ne beremo samo črk, ampak, da pustimo, da nas nagovori Duh. Da smo to utemeljili, smo se poglobili v izkušnjo Joba.

Drugi dan je bil z nami p. Janez Poljanšek. Za osnovo predavanja smo imeli sv. Antona Puščavnika in njegovi izreke. Preko njih smo spoznavali, da čeprav je v letih med sv. Antonom in nami velika razlika, se ljudje bistveno ne spreminjamo. Kot je sv. Anton govoril svojim učencem, naj pazijo nase, naj imajo, kamorkoli gredo, pred očmi Boga, naj, ko pride preizkušnja, ne bežijo, ampak se z njo spoprimejo in vztrajajo, tako naj tudi mi kljub oviram, skušnjavam,… vztrajamo na začeti poti in se veselimo, da nas je Bog zanjo izbral.

V sredo, tretji dan našega srečanja smo dopoldne skupaj s p. Jožetom Roblekom »molili s telesom«. Spregovoril nam je o vlogi telesa pri molitvi, o krščanskem pojmovanju telesa in o simboliki telesa. Vmes smo delali tudi praktične vaje – meditacije: zavedanje sebe, moja podoba, pregled dneva.

Popoldne nas je s. Majda Pangeršič popeljala v Sveto pismo. Najprej preko fotogovorice in svetopisemskih stavkov, preko skupne igre Spomin, ko smo odkrivali pare slik svetopisemskih dogodkov. Potem smo po skupinah ustvarjali zgodbe, nazadnje pa nam je spregovorila o Visoki pesmi in Jobu. Razšli smo se s pesmijo Pojdi v popolnem miru.

V četrtek je bila z nami s. Vida Tomažič. Tema dela je bila družinska dediščina za redovno življenje oz. podnaslov: Ali poznam sebe? Na svojstven in zanimiv način smo se pogovarjali o tem, zakaj je to sploh pomembno, o naših občutjih, odnosih, življenjskih vprašanjih, sprejemanju/dajanju pomoči, zaupanju, obrambnih mehanizmih… Del teme so nam predstavili tudi bratje minoriti in šolske sestre. Skozi ves dan smo pošiljali SMS-e Jezusu.

Zadnje dopoldne nam je p. Ivan Platovnjak govoril o občestveni duhovnosti. Vera, da je Sv. Trojica navzoča v občestvu in po njem, nam pomaga preiti iz samotarske hoje za Kristusom na skupnostno, od JAZ na MI.. V skupnost smo poklicani in vsaka sosestra/sobrat nam je dar – združila nas je Božja ljubezen. To je pot od zgolj »živeti skupaj« k »živeti sestrstvo/bratstvo«, ki pa je prvenstveno dar Svetega Duha in izvira v Božji ljubezni. To življenje pa nam pomaga graditi Božja beseda, evharistija, sprava, skupna molitev, posredovanje duhovnih dobrin, duhovno spremljanje in »posvetna« sredstva (skupni obedi, rekreacija,…).

Popoldne smo odšli na romanje k sestram klarisam v Nazarje, ki so nas lepo sprejele. Tam smo imeli sveto mašo in mati Katarina nam je povedala nekaj spodbudnih besed.

Hvaležni smo Bogu, ker smo se veliko novega naučili, lahko delili svoje izkušnje drug z drugim, skupaj delali in se tudi veselili.

s Kristina in s. Vlasta, HKL

sMT