Papež 11. novembra 2020 blagoslovil kip Brezmadežne Device Marije

Video posnetek: https://www.facebook.com/watch/?v=1008783476200008

Papež Frančišek bo sredo, 11. novembra 2020, blagoslovil sveti kip Blažene Brezmadežne Device Marije čudodelne svetinjice ob navzočnosti vrhovnega predstojnika Misijonske družbe p. Tomaža Mavriča in majnše delegacije, ki organizira romanje Marije, ki bo obiskala vincencijanske skupnosti v Italiji ob 190-obletnici prikazanja sv. Katarini Labouré.

Ta pobuda je ob 190 letnici Marijinih prikazanj Katarini Laboure (1806 – 1876) prišla od redovne družine sv. Vincencija Pavelskega, sporoča sveti sedež tega 6. novembra.

Papež bo sprejel delegacijo, ki jo bo vodil generalni superior lazaristov Tomaž Mavrič. S tem dogodkom se bo začelo romanje Marije od 1. decembra 2020 do 22. novembra 2021 in kip bo sprejet v skupnostih vincencijanskih družin v vseh pokrajinah Italije.

Po njihovem zapisu, se romanje organizira v spomin na besede Device Marije, ki se je prikazala hčeri krščanske ljubezni, Katarini Laboure v noči od 18. na 19. julij 1830: “Moj otrok, časi bodo hudi. Nesreče se bodo zgrnile nad Francijo … ves svet bo trepetal zaradi nesreč vseh vrst. Toda prijahajte k vznožju tega oltarja. Tu se bodo razlivale milosti na vse, ki bodo zanje prosili … Prišel bo trenutek, ko bo nevarnost velika, mislili bodo, da je vse izgubljeno. Jaz bom z vami, zaupajte … Zaupajte, ne bojte se, jaz bom z vami.”

27. novembra 1830 se je sveta Devica znova prikazala Katarini v samostanski kapeli. V rokah je držala majhno zlato oblo s križem, ki predstavlja “ves svet, Francijo in vsakega človeka posebej”. Iz njenih rok so izhajali žarki “znamenja milosti, ki jih razlivam na ljudi, ki me zanje prosijo”, pojasni Marija. Katarina tedaj vidi vzklik: “O Marija, brez madeža spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo” in sliši glas, ki ji naroča: “Daj kovati svetinjo po tem vzorcu. Vsi, ki jo bodo nosili z zaupanjem, bodo prejeli velike milosti.”

“Tudi danes nas Devica Marija vabi k vznožju oltarja”, trdijo Vincencijevi, ki želijo s tem romanjem pričevati o “Usmiljeni Božji ljubezni” v tem “globoko vznemirjenem svetu”. V različnih krajih Italije bo kip, blagoslovljen od papeža, sprejet za tri dni slavljenj; udeležili se ga bodo tudi mladi, najbolj ubogi, bolniki.