Sprejem Vincencijanske družine v Evropskem parlamentu

Dne 28. junija 2017 je bila uradno razglašena pobuda Svetovne Vincencijanske družine Zveza Famvin – Brezdomci, ki želi zmanjšati in kolikor mogoče zaustaviti širjenje brezdomstva v njegovih številnih oblikah. Slovesnost je potekala v Evropskem parlamentu na povabilo njegovega predsednika Antonia Tajanija, ki je s tem želel dati priznanje delu “učencev” svetega Vincencija Pavelskega za ljudi, ki živijo v revščini, zlasti za brezdomce.

Vincencijanska družina se je odločila, da se bo v okviru 400-letnice vincencijanske karizme posebej osredotočila na znani odlomek iz Evangelija po Mateju, 25: »Tujec sem bil in ste me sprejeli.«

V skladu s svetovno definicijo brezdomcev, ki jo je razvil Svetovni institut za brezdomce (the Institute of Global Homelessness – IGH), ta dejavnost z njimi in v njihov blagor vključuje način in dejavnosti sprejemanja oseb, ki živijo na ulici; beguncev in drugih, ki so razseljeni znotraj lastne države, ter prebivalcev bednih barakarskih mestnih naselij (fr. bidonvilles). Da je to vprašanje pereče, je jasno: najnovejša poročila OZN glede tega navajajo, da je od 7 milijard oseb na našem planetu več kot 1,2 milijarde ljudi, ki spadajo v eno od treh skupin omenjene definicije Svetovnega instituta za brezdomce (IGH). To je ena izmed velikih ran našega časa.

Mark McGreevy, predsednik Mednarodne organizacije Depaul in koordinator tega projekta, je v imenu Vincencijanske družine pojasnil izbiro Evropskega Foruma za uradno obvestilo o tej pobudi:

»Evropa je pred 400 leti sprejela Vincencijansko družino, torej je primerno, da v evropskem parlamentu proslavimo uradno naznanilo o tem novem projektu. V sodelovanju lahko skupaj naredimo veliko.«

Med predavatelji so bili: g. Antonio Tajani, g. Tomaž Mavrič (generalni superior in predsednik Vincencijanske družine), g. Pedro Opeka, (duhovnik Misijonske družbe in nominiran za Nobelovo nagrado za mir) ter s. Carolina Keehan (hči krščanske ljubezni, predsednica in generalna direktorica Katoliškega združenja za zdravje v ZDA.

Začetek te svetovne pobude bo oktobra 2017 na močno mednarodnem forumu Simpozija Vincencijanske družine v Rimu, kjer bo navzočih več sto članov Vincencijanske družine z vsega sveta.

Video o dogodkih v evropskem parlamentu