16.10.2016

Slovo Fatimske Matere Božje

Slovo od kipa fatimske Marije v Mengšu

folder

Družbo hčera krščanske ljubezni je ustanoviteljica sv. Ludovika de Marillac že od samih začetkov posvetila Božji Materi Mariji. Izročitev Družbe Njej je nebeška Mati sprejela resno in da nas ima za svoje, nam potrjuje na različne načine. Taka znamenja sta zagotovo tudi njena dva obiska naši skupnosti v podobi kipa Fatimske Marije, ki je pet mesecev romal po Sloveniji. O prvem obisku kipa Fatimske romarice naši skupnosti in Domu sv. Katarine v Mengšu, ki je bil 13. maja, smo že poročali. Toda nismo slutili, da bo isti kip Matere Božje obiskal našo skupnost še enkrat – drugič in to prav ob koncu romanja po Sloveniji.

Ko je 13. oktobra na Ptujski gori bilo uradno vseslovensko slovo od Fatimske Marije romarice je kip sprejelo hrvaško narodno svetišče Marija Bistrica. Po tamkajšnjem slovesu je ostala še ena noč do odhoda kipa na Portugalsko z letalom iz letališča Pleso v Zagrebu. Zato so, po Božji previdnosti, organizatorji določili, da se kip vrne v Mengeš in da bo v nedeljo 16. oktobra od 18 ure do ponedeljka, 17. oktobra popolnoči - do 3 ure, kip v kapeli sester usmiljenk v Mengšu.

Kako ne opisano veselje je obdalo sestrsko skupnost, ko smo slišale, da se kip Fatimske romarice pride poslovit od nas, prav v naši kapeli. Prispel je trenutek ko smo ponovno sprejele milostni kip Matere, ki je »okno upanja«. Pri molitvi so se nam pridružile tudi sestre iz provincialne hiše iz Šentjakoba in iz Ljubljane – Tabor. Posebno smo bile vesele naših sester misijonark: s. Anke Burger in s. Vesne Hiti, ki sta ves čas z nami slavili Boga ob podobi Fatimske Device Marije. Bilo je dovolj časa za zahvale nebeški Materi za vse uslišane molitve in prošnje za katere je bila posrednica pri svojem Sinu Jezusu Kristusu. V tišini srca in v glasni molitvi smo ji izrekale svoje prošnje za tolike potrebe vesoljne Cerkve, naše Družbe in vsega sveta. V premišljevanju smo jo občudovale v krepostih in se ob njej navdihovale za zvesto izpolnjevanje Božjih načrtov.

V molitvi se nam je pridružila tudi družina Slokan, ki je Marijin kip zvesto spremljala na vseh poteh po Sloveniji. Župnik iz Mengša g. Janez Avsenik je ob 2 po polnoči daroval sv. mašo s katero smo se poslovili od kipa Fatimske romarice. V srcu vseh je prekipevalo veselje in skupaj z Marijo je v nas spontano odmevala hvalnica »Moja duša poveličuje Gospoda«, ker se je ozrl na našo nizkost. V lepem zvezdnatem in jasnem nebu se je kombi z Marijino podobo odpeljal od nas proti letališču v Zagrebu.

s. Ljubica Jozić ml., HKL