27.09.2016

Vincencijev dan 2016

Letošnji Vincencijev dan je »njegove« zbral v soboto, 24. septembra 2016, pri Marijinih sestrah na Dobrovi. Udeležilo se ga je lepo število bratov in sester iz različnih vej skupne družine.

folder

Toplo jesensko vreme je pripomoglo, da se je že ob zbiranju čutilo prijetno razpoloženje. Začeli smo z molitvijo v župnijski cerkvi, ki so jo pripravile Marijine sestre. S prepevanjem taizejskih spevov so se lepo prepletale misli sv. Vincencija in m. Leopoldine Brandis. Njej je bil pravzaprav posvečen ves dan, saj smo po molitvi in okrepčilu poslušali dve predstavitvi: s. Kristina Rihar MS je z besedo in slikami predstavila življenje njihove ustanoviteljice in prve vizitatorice usmiljenk v Avstro-ogrski, s. Cveta Jost HKL pa njeno delovanje na naših tleh. Le-to je tesno povezano z delovanjem še druge velike hčere krščanske ljubezni s. Leopoldine Hoppe v obdobju od leta 1868 do njene smrti leta 1918. Na noge je postavila številne ustanove za uboge v Ljubljani in po drugih krajih. Karizma m. Brandis, ki jo je prevzela od sv. Vincencija in sv. Ludovike, je tudi njo tako prepojila, da se na naših tleh še danes čuti njen blagodejni vpliv.

Po »pikniškem« kosilu se je popoldanski program nadaljeval v dvorani župnijske cerkve. Marijine sestre so s sodelovanjem laikov doživeto zaigrale igro Moj polomljeni Kristus. Vsi, ki so si jo ogledali, so odšli domov potrjeni v veri, da Kristus svoje tudi danes prosi, naj mu posodijo roke in noge za dela ljubezni do bližnjega. Prav kakor sta delali m. Brandis in s. Hoppe ter mnogi in mnoge iz vincencijanske družine nekdaj in danes.

Usmiljenke so za ta dan pripravile tudi majhno presenečenje: dobili smo novo, posodobljeno izdajo Življenjepisa s. Leopoldine Hoppe, zveste sodelavke m. Brandis.

s. Cveta Jost, HKL

S. Kristina Rihar, MS: predavanje; slike

S. Cveta Jost, HKL: predavanje; slike