20.08.2016

Zdaj gre zares

Oratorij Dobje 2016

Dobje je Ostržka za svojega junaka sprejelo že prvi dan oratorija, ki se je začel v torek 16. avgusta. Duhovni vodja, ki je bil zaslužen, da je oratorij sploh potekal v župniji Kalobje - Dobje, je bil Janez Puhan. Pozdrav v jutranjem krogu z oratorijsko himno je bil vsakdanji uvod v zgodbo o fantu iz lesa, ki je bila izvrstno odigrana za cerkvijo in je vsebovala tudi nekaj improvizacijskih vložkov. Sledila je skupna kateheza, ki je otrokom pokazala, kako pomembno je razmišljanje o vrednotah, ki so bile tema letošnjega oratorija. Letos smo razmišljali o družini, delavnosti, znanju, odgovornosti in resnici. Prav tako pa jih je pripravila na kateheze po skupinah in v najmlajših pustila odprta vprašanja, ki so bila odgovorjena v naslednjih urah.

Bučno in vneto prepevanje v cerkvi je ustvarilo prav posebno vzdušje ter zbralo vse skupine skupaj, da smo se kasneje lažje porazdelili po delavnicah. Vsak dan sta nam bili pripravljeni malica in izvrstno kosilo v sosednji gostilni, ki je izjemno pripomogla h gladkem poteku oratorija, ki ga je letos prvič vodila Mija Bezgovšek.

Animatorji in otroci so se zabavali tudi v zadnjem delu dneva, ko so potekale velike igre, ki jih je pripravila prejšnja vodja oratorija Kaja Rabuza. Zbiranje cekinčkov po skupinah mešanih starosti je otroke povezalo v boju za zmago ter s tem gradilo solidarnost med njimi.

Popoldne smo se postavili vsi utrujenih, a nasmejanih in zadovoljnih obrazov še enkrat v krog ter zapeli himno. Ob petju pa je bila vsakič spuščena oratorijska zastava, a z namenom, da bi jo naslednji dan spet dvignili.

Nika Boštic, animatorka

več slik