27.11.2015

Drznost krščanske ljubezni za nov misijonarski polet

Na devetem občnem zboru hčera krščanske ljubezni so članice zbora iskale nove poti za nov misijonarski polet. Svoja iskanja in misli, ki jim jih je navdihnil Sveti Duh, so strnile v Dokument, ki ga je vrhovna predstojnica s. Kathleen predstavila sestram za praznik sv. Vincencija. V naši provinci smo ga prejele za praznik Marije od čudodelne svetinje, 26.11.2015.

V provincialni hiši ga je sestram služabnicam, ki so se slovesnosti mogle udeležiti, in drugim sestram, po sv. maši podelil upokojeni nadškof msgr. Anton Stres CM, ker je ravnatelj g. Pavle Novak imel drugo obveznost.

Na začetku sv. maše nas je g. nadškof povabil, naj z zaupanjem in z novo apostolsko drznostjo gremo življenju naproti. V homiliji je dejal, da ima svetopisemski odlomek o Danijelu v levnjaku (Dan 6,12-28), ki smo ga ravnokar slišali, jasno sporočilo: zvestoba Bogu človeka rešuje. Knjiga je napisana v času, ko so bili preganjani tisti, ki so bili zvesti postavi. Knjiga ima namen dati pogum: Bog ne bo zapustil tistih, ki se zatekajo k njemu.

V evangeliju (Lk 21, 20-28) se prepletata konec Jeruzalema in konec sveta. Pogum nam daje zadnji stavek: »Ozrite se kvišku, vaše odrešenje se približuje.« Svetopisemski dogodki ob koncu sveta niso zato, da bi nas prestrašili, ampak nas napolnili z upanjem. Za nas so spodbuda, naj dvignemo svoje glave in z zaupanjem gledamo v prihodnost, z drznostjo krščanske ljubezni in novega poleta.

Prejele boste Dokument občnega zbora, ki vam daje pogum za drznost (ne pa za predrznost). Noben strah naj nam ne jemlje poleta, da gremo v Božjem kraljestvu naprej.

Dokument je izzivalen, z mnogimi predlogi in izzivi: upajmo si … Ne mislimo, da je to samo za mlade, vsi nekaj zmoremo in si upamo iti naprej. Na prvem mestu je zvestoba izročilu. Ne čaščenje pepela ampak nalaganje drv na ogenj. Ostati zvesti ljubezni, ki je gorela v srcih naših sv. ustanoviteljev in drugih, ki so pred nami hodili po njuni poti; sestre, ki so si zaslužile ime: usmiljenka. Dokument nas spodbuja k drznosti, s katero bomo veselo hiteli po poti ljubezni in si bomo upali marsikaj narediti, postoriti v našem načinu življenja.

Da bomo v polnosti izpolnili karizmo ustanoviteljev, nam je g. nadškof potem, ko nam je, vsaki posebej izročil dokument, podelil blagoslov. Dokument Drznost krščanske ljubezni nas med drugim spodbuja:

Upajmo si obnoviti svoja srca, obnoviti svoje odgovore, drzno obnoviti svojo ljubezen za nov misijonarski polet (str. 8)

s. Davorina Gregorc, HKL