23.11.2013

Potrditev Vere in luči v Mengšu

Na zadnjem srečanju oktobra letos smo izvolili za naša voditelja zakonca gospo Niko in g. Janeza Vrhovnik, ki imata tudi sama hčerko Lučko – simpatično Mojco.

Na nedeljo 17. novembra letos ob 15h smo se začeli zbirati v Župnijskem domu v Mengšu. Ob 16h pa se je začela slovesna maša, ki je trajala celi dve uri. Somaševanje z osmimi duhovniki je vodil p. Marko Novak, OFM. Med sv. mašo smo prepevali 'lučkarske pesmi'. K naši ustanovni maši se je zbralo čez dve sto gostov, to je iz različnih 'lučkarskih skupin od Maribora do Primorske, posebno pa iz ljubljanske okolice. Na začetku je bila dolga uvodna molitev, pri kateri smo prosili blagoslova novi skupini Vera in luč. Nato je p. Marko povabil gospo Niko in g. Janeza pred oltar, kjer je molil za novoizvoljena, vsakega posebej pokrižal na čelu, kar so nato storili še drugi duhovniki. Evangelij, priliko o pomnožitvi kruha so Lučke oživile (zaigrale) in med navzoče delile ''kruh in ribe'' in nato pobrale koščke…. V pridigi je p. Marko poudaril veliko Božjo ljubezen in nežnost, ki jo razodevajo Lučke. Starši prizadetih otrok so podoba trpečega Jezusa. Naše Lučke so povedale prošnje za vse potrebne in prinesle darove na oltar. Besedilo k posameznim darovom je brala gospa Nika.

Po sv. maši je p. Marko blagoslovil spominske stekleničke z blagoslovljeno vodo, ki smo jih potem vsi prejeli in še blagoslov z znamenjem križa na čelu. Za konec so vse navzoče skupine izrekle dobrodošlico mengeški skupini, da smo se pridružili kot 38. skupina Vere in luči v Sloveniji! Po sv. maši je sledila zakuska, slavje, ki jo je omogočila naša župnijska Karitas in dobrota g. župnika Janeza Avsenika. Lučke so zaigrale na harmoniko in kitaro. Srečni in duhovno okrepljeni smo se vrnili na svoje domove in s seboj ponesli 'lučkarski' blagoslov. Tu v Mengšu kar nekaj sester sodeluje pri Veri in luči.

S. Majda Habjan