11.12.2010

Jezus je postal človek, da bi človek postal bolj človeški

Že vrsto let sestre usmiljenke v Šentjakob omogočajo srečanja za žene in starejša dekleta. Letošnje duhovno srečanjeje bilo v soboto, 11.12.2010.

folder

Srečanje so vodili g. Zdravko Pogorelec, lazarist in usmiljenki s. Tončka Krajnik in s. Jelka Rupnik. Tema srečanja je bila, "Jezus je postal človek, da bi človek postal bolj človeški."

S. Tončka Krajnik nam je predavala s kakšno ljubeznijo je Jezus ljubil človeka, ljubil ga je s dobrohotno ljubeznijo. Jezus je vse, s katerimi se je srečal, prehiteval s svojo ljubeznijo in pri tem ni iskal nobene koristi, pač pa je sam želel biti koristen vsem. Hranil je lačne, žejnim je preskrebel vina, apostolom pripravil ribo, ko so se vrnili praznih rok z ribolova. Bolnikom je delil zdravje. O tem imamo v Svetem pismu le nekaj poročil, pravi sv. Janez.

On deli svoje znanje, ki ga ima od Očeta: o njegovi dobroti in previdnosti, o njegovih načrtih in o izvajanju načrta odrešenja vsem, ki so ga pripravljeni poslušati. V svoji ljubezni do človeka je šel do konca: dal je še zadnje kar je imel "svoje življenje".

S. Jelka Rupnik nam je spregovorila o knjigi, ki jo je napisal lazarist in pisatelj g. Stanko Žakelj: Kako biti ponižen in dober. V tem se vsak vpraša ali res znam biti ponižen in dober? Če to zmorem, sem že na pravi poti.

G. Zdravko Pogorelec je govoril o življenju z Jezusom. Jezus se je učlovečil zato, da bi bili mi bolj človeški. Jezus nam je odprl nebeška vrata, vendar so ta vrata zelo ozka. Da se prebijemo skozi, moramo biti pošteni, dobri, ljubeznivi, strpni do sebe in drugih. Biti dober, razumen, usmiljen in potrpežljiv je zelo težko, a z močno vero zmoremo tudi to. Ko pademo na dno, nam ne preostane nič brugega, kot da se zopet povzpnemo navzgor. Če imamo vero v Boga, imamo moč in nam zagotovo uspe.

Srečanje je bilo bogato in sproščeno, priložnost je bila tudi za sveto spoved. Duhovno obnovo smo zaključili s sveto mašo.

V imenu vseh udeleženk se zahvalim g. Zdravku Pogorelcu, s. Tončki Krajnik in s. Jelki Rupnik, za njihov trud za bogate misli in izkušnje, ki so nam utrdile vero in moč za naše nadaljne življenje. Hvala tudi vsem sestram za prijazen sprejem, gostoljubnost in molitve.

Besedilo in fotografija: Stanka Lomovšek