26.04.2010

Oratorij vikend 2010

Vikend priprave animatorjev in voditeljev za oratorij Dobje 2010 na Trsteniku

folder

Mladi animatorji oratorija iz Dobja in Kalobja, gospod Peter in Janez smo se zbrali v petek, 24.5. in se ob 16.30 odpravili iz Dobja na Trstenik. Pot je bila kar dolga. Krajšali smo si jo s petjem in smehom, hkrati pa smo bili polni pričakovanj, saj je bilo to za večino od nas nekaj novega.

Po uspešno prevoženi poti so nas veselo pričakali s. Metka in s. Vlasta skupaj s Kristianom. Za hrano sta poskrbeli odlični kuharici Katarina in Mojca. Ko smo nasitili svoje lačne trebuščke, smo se med seboj spoznali preko pesmi in iger. Sledilo je nekaj besed na splošno o oratoriju in prva delavnica na temo »Kralj«. Izdelali smo opravo za kralja, ki jo je potem vsak član skupine oblekel in kasneje odgovoril na zastavljena vprašanja. Zelo poučna stvar. Ugotovili smo, katere lastnosti so dobre in slabe za nekoga, ki vodi kakršno koli skupino. V našem primeru so bili v ospredju otroci in mi kot animatorji. Naredili smo tudi plakate. Ko smo uspešno zaključili nalogo, smo po večerni molitvi zaigrali in zapeli ob zvokih harmonike in kitare, brez katerih v naši družbi ne gre. Utrujeni smo z nasmehom na licih zaspali skoraj do zajtrka.

Poudarek celega vikenda je bil na timskem delu. Gospod Janez Puhan je pripravil zanimiv uvod v malo zaspano soboto na temo »Timsko delo kot pogoj preživetja«. Po teh modrih besedah je sestra Vlasta pripravila uvod v igro letošnjega oratorija. V dvojicah smo na svoj način pripravili predstavitev posameznega dneva in tako bolje spoznali celotno igro. Po kosilu smo si vzeli čas za počitek in družabne igre. Pri delavnici o medijih, ki sem jo pripravila jaz, sta se pridružili še s. Marta in s. Polona. Pri tej delavnici smo govorili o medijih na splošno in kako vplivajo predvsem na otroke, njihovo oz. naše odraščanje v družbi ter kako lahko mi kot animatorji in bodoči starši pri tem pomagamo na boljšo pot.

Močan vtis je pustilo tudi osebno duhovno delo in adoracija, ki sta jo pripravili s. Metka in s. Vlasta. Ko sta minila odmor in večerja, smo si ogledali našo igro v obliki risanke. Za sprostitev so nam zaigrali še naši »muzikanti« in skupaj smo prepevali dolgo v noč.

Hitro je minila zadnja noč in že smo zadnjič zajtrkovali v hiški na Trsteniku. Po zajtrku smo dočakali duhovika Poldija, ki je z nami delil posebno sveto mašo v kapeli. Čas do kosila smo izkoristili za izdelovanje pripomočkov za posamezne dneve v tednu oratorija. Potrebno je bilo le še dokončati pakiranje in čiščenje in tako smo kmalu po odličnem nedeljskem kosilu odšli domov. Naučili smo se veliko življenjskih stvari, katere nam bodo prišle prav v vsakem dnevu našega življenja. Sveta ne moremo spreobrniti, lahko pa to počnemo korak za korakom. Postali smo dobri prijatelji, kar je osnovno, da lahko uspemo kot dober tim.

Animatorji: Nina Guček, Špela Trupej, Sabina Jager, Simona Romih, Barbara Novak, Jan Čater, Aljaž Volasko, Kaja Rabuza, Špela Cirar-Lamut, Tamara Volasko

Tamara Volasko