15.04.2010

Izkušnja velikonočnega veselja v dejavni ljubezni

Po zgledu Jezusa Kristusa, ki je iz ljubezni dal življenje za nas in nas odrešil ter nam zgled zapustil naj ga tudi mi posnemamo, se je Vincencijeva konferenca mladih in starejših v župniji Volosko, v sodelovanju s sestrami Hčerami krščanske ljubezni, odločila pomagati ponesrečenim v naravnih nesrečah: v potresu na Haitiju in poplavljenim družinam v Liki na Hrvaškem.

folder

V ta namen so se skozi ves postni čas organizirale delavnice za otroke in vernike iz župnije. Uspešno sta bili izpeljani dve akciji: prva se je imenovana »kolač za lačne«, v kateri so vernice iz župnije spekle slaščice, ki so jih skupaj z velikonočnimi čestitkami dve nedelji prodajale pred župnijsko cerkvijo. Od prostovoljnih prispevkov je bila zbrana vsota vplačana na žiro račun Hrvaškega Karitasa za ponesrečene v potresu na Haitiju.

Druga akcija pa je trajala skozi ves postni čas. V njej so otroci skupaj z vernicami iz župnije in sestrami izdelovali velikonočne čestitke, ki so jih prodajali po župnijah in trgovinah, veliko zanimanje za te izdelke pa so pokazali tudi duhovniki in redovnice, ki so po želji naročali čestitke z najrazličnejšimi motivi. V akcijo so se vključili tudi skavti iz župnije sv. Ane Volosko, ki so na cvetno nedeljo prodajali oljčne vejice. Voditelj skavtov dr. Ivan Lesinger je ves zbrani denar izročil za namen te akcije. Direktor „Agro Rijeka“ Božo Strika je tudi podaril trideset velikonočnih šunk. Iz vseh zbranih sredstev so sestre in članice Vincencijeve konference nabavile prehrambene artikle ter naredile 30 paketov.

Na velikonočni ponedeljek se je osemčlanska delegacija napotila v »Emavs«, da sreča Gospoda v ubogih in potrebnih v župniji Kosinj, ki je bila več dni pod vodo. Tam so vsaki družini razdelili pomoč, obenem pa prisluhnili njihovim težavam in skrbem.

Bogu hvaležni za uspešno akcijo in pomoč potrebnim, se je ekipa napotila na Udbino, kjer se gradi cerkev Hrvaških mučencev. Ob poslušanju razlage udbinskega župnika o različnih bojih in vojnah v zgodovini bližnjih udbinskih krajev in Krbavski dolini, so se prisotni zavedli, da je bila hrvaška zemlja skozi celo zgodovino prepojena z nedolžno krvjo mučencev za vero in domovino.

Napolnjena z radostjo nad Božjim varstvom in pomočjo za služenje potrebnim, se je delegacija vrnila domov, hvaležna vsem župnijam in posameznikom, ki so na katerikoli način pripomogli k uspehu postnih akcij.

s. Ljubica Jozić ml, HKL