24.01.2010

Haiti

Razmere na Haitiju so po nedavnem potresu katastrofalne. V glavnem mestu živi tudi večina naših sester, ki delujejo na Haitiju. Njihove hiše so porušene, ena od sester je umrla, ostale pa se trudijo, da s pomočjo drugih sester, ki so tja prišle na pomoč, lajšajo trpljenje ljudi. Objavljamo pismo naše vrhovne predstojnice, v katerem nas obvešča, kakšne so razmere na Haitiju in kako poteka pomoč.

Pariz, 23. januar 2010

Moje drage sestre!

Milost našega Gospoda Jezusa Kristusa bodi vedno z nami!

Kakor sem vam obljubila, vas seznanjam z zadnjimi novicami s Haitija in s programom skupin za pomoč, ki jih postopno pošiljamo tja.

Najprej mi dovolite, da vam, sicer zelo v grobem, opišem podobo province Haiti. Prve sestre, ki so prišle iz province Porto Rico, so se izkrcale v Port-au-Prince januarja 1973. Danes je tam 31 sester desetih narodnosti – med njimi je 14 domačih sester iz Haitija – in so porazdeljene v petih hišah. Štiri hiše so v glavnem mestu Port-au-Prince in v okolici, ena pa Gonaives. Sestre delujejo v šolah, dispanzerjih, socialnih centrih in v pastorali.

Hiše v mestu Port-au-Prince in v okolici so utrpele veliko škode ob potresu 12. januarja in ob ponovitvi močnega potresa 20. januarja. Sestre so naenkrat postale »brezdomke« in spijo na prostem, pod šotori. V splošni zmedi se trudijo, da bi izkazovale osnovne usluge (bolniško nego, pomoč pri zagotavljanju hrane, spremljanje). Sestre v hiši Gonaives, 170 km od glavnega mesta, katerim je potres prizanesel, delijo, kar imajo in kar so, s sestrami v Porte-au-Prince.

Že v začetku so sestre iz Santo Dominga in iz Porto Rica prišle v Porte-au-Prince, da bi stregle ranjencem. Prav tako so poskrbele za dovoz živil, zdravil in druge pomoči z manjšim tovornjakom iz Santa Dominga in z manjšim letalom iz Miamija.

V odgovor na klic Družbe so mnoge vizitatorice poslale svoje sestre bolničarke. Tako smo torej lahko oblikovale ekipe za pomoč. Vsaka skupina naj bi ostala na Haitiju nekako tri mesece, potem jih bodo nadomestile druge sestre; velikodušnost provinc je bila dejansko izredna. Tako so 20. januarja štiri sestre (iz provinc Velika Britanija in Albany New York) prišle v Porte-au-Prince preko Santo Dominga, da bi okrepile pomoč ljudstvu. V začetku februarja bo prišlo deset drugih sester (iz provinc Argentina, Bogota, Kuba, Mehika, Paragvaj, Madrid Saint Vincent, Pamplona in Sevilla) in pridružile se bodo tej skupini. Skupaj s s. Iliano načrtujeva, da bova prav tako šli v Santo Domingo in na Haiti po 2. februarju; obe bova vaši posredovalki, ki bova sestram na Haitiju sporočili vašo bližino in molitev.

Z druge strani pa je do nas prišlo že zelo veliko darov zanje, mreža solidarnosti torej med nami čudovito deluje. Za to se Bogu zahvaljujem in si sposodim pri sv. Vincenciju vzklik, ki ga je namenil svojim bratom: »… kako smo srečne, da smo v Družbi, ki je naredila obljubo, da bo tekla na pomoč bližnjemu! … in lahko rečem, da se – z Božjo pomočjo – do zdaj ni pokazala še nobena priložnost za pomoč ubogim, ne da bi se Družba zanje ne zavzela« (prim. Coste XI, stran 367).

Sestre province Haiti so bile zelo ganjene ob molitvah, darovanih v spomin na sestro Brigito. Žalostna smrt ene izmed njih je zanje trd udarec, neizmerna bolečina, kar si lahko predstavljate. Dve drugi sestri domačinki sta ob potresu izgubili bližnje sorodnike. Še več, vse sestre v provinci boleče občutijo izginotje tolikih oseb ... ubogih, prijateljev, dobrotnikov, članov vincencijanske družine, duhovnikov, kongregacij …

Kakor ste vse gotovo že videle ali brale v sredstvih obveščanja, živi zdaj ta dežela v izrednem stanju. Treba je torej opraviti najnujnejše in prav to je naloga skupin sester prostovoljk. Upajmo, da bodo po določenem času lahko odprli prejšnje službe naših sester, posebno šole. Seveda, potem bo treba presoditi, kako odgovoriti na nove oblike revščine, ki so posledice potresa (prihodnje načrte izdelati v korist sirot, invalidov itn.) in kako spremljati prebivalstvo, ki je tako dostojanstveno v nesreči, katerega vera je presenetila ostali svet.

Naša Gospa večne pomoči, zavetnica Haitija, prosi za nas!

Z ljubečo vdanostjo

Sestra Evelyne Franc,
Hči krščanske ljubezni