24.08.2008

Duhovne vaje za osnovnošolke

Na praznik Marije Kraljice 22. avgusta letos je Dom sester v Šentjakobu ob Savi zaživel v mladostni sreči in veselju ter pripravljenosti za vsako dobro delo. Lepa skupina 18 deklet je bila, z njimi 2 fantiča – gospódiča iz 5. razreda, ki sta s skupino lepo sodelovala.

Predstavili smo se in povedali, kdo smo, od kod prihajamo, kaj radi delamo. Nato se je začelo: vrstila se je pesem, molitev, kateheza, delo po skupinah, obedi, delavnice, sprostitev.

Cilj duhovnih vaj je bil predvsem poglobiti našo ljubezen do Jezusa, Marije. Pogovarjali smo se: Kaj je molitev, zakaj molimo, kaj je redoljubnost, natančnost, skrbnost, kako potrebna je pomoč staršem, medsebojna pomoč. Radi imamo red, a ne pikolovstvo!… Skupine so izdelovale plakate in med drugim poudarile: želim si, da bi… vsako stvar naredil natančno, skrbno, da bi bil urejen, točen, da bi bil človek, ki zna 'mirno spati v viharni noči'. Želim si, da bi postal še boljši.

Mlademu človeku ne moremo nuditi nič boljšega kot to, da bo znal Sveto pismo ne le brati, temveč tudi razumeti in ga sprejemati kot življenjsko vodilo. Z dvema kvizoma smo se prav radi in s pravim veseljem sprehodili po Svetem pismu, se naučili, kako najdeš v njem posamezni odlomek, določeno poglavje in vrstico. Bolj od blizu smo se zazrli v lik in delo sv. Pavla, apostola in pisatelj svetih knjig, misijonarja, seveda, v njegovem letu smo.

Nato smo občudovali Marijin zgled, doumeli, kako je Marija vse ohranila v svojem srcu in premišljevala. Pogovarjali smo se o čudodelni svetinji, o prikazanjih na Rue du Bac in v Lurdu. Med sv. spovedjo smo si ogledali lep film o sv. Bernardi Soubirous.

Hvaležni smo sestram za te duhovne vaje, ki so nas duhovno obogatile, bile so lepe; hvaležni smo vsem sestram za njihovo gostoljubnost in molitev, tudi mi jih ne pozabimo. Še vnaprej se priporočamo, da bi se kolikor mogoče kmalu zopet srečali.

Hvaležni udeleženci duhovnih vaj

Slike

sMT