24.05.2008

Ob slovesnosti beatifikacije s. Marte Wiecke

Na dan beatifikacije s. Marte Wiecke 24. 5. 2008 v Lvovu v Ukrajini je bilo zelo slovesno tudi v zibelki Družbe hčera krščanske ljubezni - usmiljenk v materni hiši v Parizu.

folder

Kapelo so že ves teden krasile velike slike naših ustanoviteljev ter ikone Jezusa in Marije ter s. Marte Wiecke, ki so jih podarili iz Ukrajine.

Danes ob 10. 30 pa je potekala slovesna sveta maša, med katero je prepeval pevski zbor iz poljske župnije v Parizu. Mašnik, ki je na mašnem plašču imel izdelano podobo s. Marte Wiecke, je v pridigi prikazal njeno življenje več. Njena svetost ni bila samo v trenutku, ko je izpostavila svoje življenje namesto družinskega očeta, ampak se je kazala v vsakodnevnih drobnih dejanjih ljubezni do bližnjega, predvsem do bolnikov, ki jim je stregla v različnih bolnicah. Njena svetost je v gledanju Boga, v iskanju njegove volje v vsakdanjem življenju.

Prepevali smo tudi dve novi pesmi na čast s. Marte Wiecke, katerih besedilo sta pripravili mati Evelyn in s. Anne Prevost, uglasbila pa ju je s. Žofia Daniščakova.

Kapela je bila kot vedno polna vernikov. In kot nasmeh s. Marte Wiecke, ki je veliko naredila za edinost, saj na njen grob še vedno prihajajo tako pravoslavni kot judje, smo doživeli tudi prihod skupine pravoslavnih vernikov s svojim duhovnikom ob koncu slovesnosti.

Ker je s. Marta umrla zaradi tifusa, njenega groba niso smeli odpirati. Namesto tega so v različnih krajih Ukrajine in Poljske izdelali ogromno rožnih vencev, v katere so dali ščepec zemlje z njenega groba. Te rožne vence so potem lahko prejeli vsi udeleženci slovesnosti.

Čeprav je s. Marta živela samo 30 let, je v tako kratkem času dozorela v ljubezni do Boga. Naj njen zgled in priprošnja pomagata tudi nam pri iskanju Božjega žarka, ki sije v naše življenje.

s. Metka Tušar