14.12.2007

Anin sklad - za družino!

Vstopamo v 10. obletnico delovanja Aninega sklada.

V tednu, ki je pred nami, bomo obhajali teden družine. Veseli smo, da Ustanova Anin sklad uspešno pomaga družinam že deseto leto. Še posebno pa smo veseli, da naša desetletnica sovpada prav z letom družine, ki ga v pastoralnem letu 2007/2008 obhaja Cerkev na Slovenskem.

V odgovor na sklepe Plenarnega zbora Cerkve na slovenskem in na pobudo Hčera krščanske ljubezni (usmiljenk) ter z darom iz denacionalizacijskih sredstev, so slovenski redovniki in redovnice (KORUS) leta 1998 ustanovili Anin sklad, ki je namenjen v podporo družinam, ki si želijo imeti več otrok (tretjega, četrtega). Nadalje je namen ustanove pospeševanje pozitivnega odnosa do zdravega družinskega življenja in zakonodaje, ki bo v prid družinskim vrednotam.

V Anin sklad je včlanjenih že več kot 200 družin (natančneje 253) iz vse Slovenije. Nekatere prejemajo denarno pomoč (mesečno, letno ali ob trenutni stiski), vedno več pa je tudi družin, ki se želijo vključiti zaradi druženja in medsebojnega spoznavanja, kajti Anin sklad pripravi vsaj trikrat na leto skupno srečanje (materinski dan, Anina nedelja, miklavževanje), kjer se družine med seboj spoznavajojo, si izmenjajo izkušnje ter dobijo potrditev in spodbudo za svojo življenjsko odločitev ter spoznanje, da niso osamljene v prizadevanju za življenje. Z istim ciljem smo lani po slovenskih župnijah razdelili okrog 50.000 malih zgibank s posebnimi molitvami za starše nerojenih otrok. Starši in mladi pa imajo tudi možnost udeležbe na duhovnih obnovah in duhovnih vajah, ki jih pripravljamo za družine Aninega sklada.

Prihodnje leto bomo praznovali desetletnico delovanja ustanove. Naš namen ob tem jubileju ni pripravljanje velikih zunanjih manifestacij, ampak želimo svoje delovanje približati župnijam in posameznikom, ki jim je zdrava družina velika vrednota. Želimo si tudi, da bi se nam pridružilo čim več mladih družin, ki bi nam s svojimi predlogi in izkušnjami pomagale pri vplivanju na družinsko in stanovanjsko zakonodajo v prid družine, da se bodo lažje odločali za tretjega ali četrtega otroka. Do sedaj so družine pri tem že sodelovale in pomagale, da pri oblikovanju zakona, po katerem materam, s štirimi ali več otroki, omogoča, da jim teče delovna doba, čeprav ne hodijo v službo. Hvaležni smo ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, da ima posluh za družine in prav predstavniki direktorata za družino se radi udeležijo naših skupnih srečanj.

Ustanova Anin sklad ima svoje prostore na Poljanski 6 v Ljubljani, kjer potekajo dežurstva ob ponedeljkih in sredah od 8. do 12. ure, ob sredah pa še od 17. do 19. ure. Telefon v času dežurstva je: 01/438 49 10. Nekaj informacij pa lahko najdete na naši spletni strani http://anin-sklad.rkc.si, ki je še v nastajanju.

Na tem mestu se želimo zahvaliti vsem našim dobrotnikom, podjetjem in redovnim skupnostim, ki omogočate delovanje Aninega sklada tako z gmotnimi prispevki, kot tudi z molitvijo in aktivnim sodelovanjem. Velika zahvala pa gre ga. Mariji Šterbenc, predsednici uprave Aninega sklada, ki iznajdljivo, domiselno in vztrajno išče vedno nove načine in možnosti za učinkovito delovanje ustanove.

Naj bo vsako novo rojstvo, začetek novega upanja in novih možnosti, novega navdušenja in novih osebnih in skupnih podvigov.

več na...

s. Metka Tušar, HKL

sMT