20.10.2007

Ljubezen je potrpljiva, je dobrotljiva...

Duhovna obnova za žene.

Duhovna obnova za žene – Šentjakob ob Savi – 20.10.2007

Na oktobrsko soboto smo se nekaj pred deveto uro začele zbirati žene pri sestrah usmiljenkah v Šentjakobu z istim ciljem in hrepenenjem v srcu: umakniti se v enodnevno oazo, umakniti se vsakodnevnemu ritmu in tako za en dan izstopiti iz drvečega in hitečega življenja. Se umiriti, zbrano moliti, vsrkati nova spoznanja. Se vprašati, kdo sem jaz, kje sem in kam grem.

Že pri vhodu nas je pričakalo več sester, ki so nas prijazno sprejele v svojo hišo. Do devete ure, ki je bila napovedana za začetek duhovne obnove, se nas je zbralo kar 41 žena.

Sestra Tončka Krajnik nam je spregovorila o dveh krepostih: potrpežljivosti in velikodušnosti. Vsaka žena je sama pri sebi razmislila, kdaj zna biti potrpežljiva in s kom je najteže potrpežljiva. Naglica nas večkrat sili v nepotrpežljivost. A časa imamo vsi enako – 24 ur! Kadar smo pri nekem delu z vsem srcem in ne mislimo zraven na sto drugih opravil, ki nas še čakajo, nas ne bo ujela živčna nepotrpežljivost. Tudi sebe moramo sprejemati s potrpežljivostjo, tako bomo lažje sprejemali druge in jih razumeli.

Tudi velikodušnost je krepost, ki nam ni neznana v vsakdanjem življenju. Dajati zastonj in ne pričakovati povračila. Dajati in pri tem ne meriti. Dajati in s tem osrečevati druge in sebe. Sveti Pavel pravi: »Ljubezen je potrpljiva, dobrotljiva…«

Po delu v skupinah se nam je pridružil lazarist g.Zdravko Pogorelc. Besede o adventu in njegovem pomenu so nas nagovorile. Advent ima trojni pomen: spominjamo se Jezusovega rojstva, doživljamo prisotnost Jezusa danes in se pripravljamo na drugi Jezusov prihod.

Po kosilu in krajšem odmoru nas je g.Zdravko Pogorelc spomnil na oktobrsko pobožnost – molitev sv. rožnega venca. Kaj vse stoji za preprosto skrivnostjo rožnega venca: ki si ga devica rodila! Marija nam s svojim življenjem sporoča, naj tudi mi storimo tisto, kar nam Jezus naroča.

Žene smo imele tudi priložnost za sveto spoved. Duhovno obnovo smo zaključili s sveto mašo. Zahvala vsem, ki so kakorkoli pripomogli k lepemu duhovnemu doživetju, posebej s.Tončki in g.Zdravku Pogorelcu.

Nada Marinčič