24.10.2007

Vera in zaupanje vase

Študijski dan za vzgojiteljice in vzgojitelje v redovnih skupnostih.

folder

Danes je v Šentjakobu ob Savi, pri sestrah usmiljenkah, potekal 22. študijski dan za vzgojitelje in vzgojiteljice v redovnih skupnostih. Zbralo se je 20 redovnic in redovnikov, ki jim je zaupana bodisi vzgoja na različnih stopnjah uvajanja v redovno življenje ali pa se s tem srečujejo v stikih z mladimi na duhovnih vajah ali pri osebnem spremljanju.

Tema: vera in zaupanje vase nas je pritegnila in izzvala k razmišljanju, da kriz in težav ne doživljajo samo tisti, ki so nam zaupani, ampak tudi mi sami doživljamo svojo nepopolnost. Želja biti popoln ustvarja zelo velik pritisk in zavira sproščenost. Ni potrebno, da smo popolni, ampak dovolj dobri za poslanstvo, ki smo ga prejeli od Boga. Dovolj je, da smo le korak ali pol koraka pred tistimi, ki jih spremljamo in jim tako prižigamo svečke zaupanja in poguma. Ni potrebno, da imamo v vsakem trenutku pripravljene vse odgovore na vsa vprašanja – v tem primeru bi nas mladi imeli za bleferje, ampak je pomembno, da smo tudi sami iskalci prave poti v življenju.

Sestra Veronika Verbič, šolska sestra, nam je v svojem predavanju prikazala razvoj zaupanja in dvoma od prvih trenutkov življenja dalje. Pomembno je, da verjamemo v zdravo jedro sočloveka, v tisto lučko, ki še lahko zasveti, ki daje vero in zaupanje vase in v sočloveka ter v Boga, ki nam tudi zaupa.

več

sMT

sMT