29.07.2007

Godovanje Aninega sklada

Preštevajte svoje blagoslove pa boste živeli v večni hvaležnosti.

folder

Vsako življenje je blagoslov in z vsakim življenjem pride tudi hvaležnost za vse, kar smo in kar imamo. Anin sklad je eden od blagoslovov v družinah z več otroci. Tudi letošnji piknik Aninega sklada je bil v Dolenjski Toplicah. Čeprav je še zjutraj kazalo, da vreme srečanju ne bo naklonjeno se je pred začetkom svete maše pokazalo sonce in tako naznanilo, da se druženje lahko začne. Srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je vodil prelat dr. Janez Gril ob somaševanju g. Janeza Potočnika.

G. Gril je v pridigi poudaril pomen nenehne molitve in prošnje k Bogu. Abraham je v »pogajanjih« in prošnjah v nenehni molitvi prosil za mesto Sodomo in Gomoro in Bog mu je to štel v dobro. Abraham je znova pokazal, kako dobro se je »pogajati« z Bogom, pa ne zato, da Bog ne bi vedel za naše prošnje, temveč taka »pogajanja« pomagajo nam, da postajamo vedno bolj odprti za Boga in potrebe naših bližnjih. »Pogajanja« so naša molitev in naše življenje. Molitev je pogovor z Bogom, je odpiranje k drugemu, je tožba pred Bogom in je zaupanje v Božjo dobroto, previdnost in ljubezen.

Molitev je tudi prihajanje Božjega kraljestva na zemljo. To kraljestvo ne pozna strahu in težav, ki jih doživljamo sedaj in ne pozna strahu pred prihodnostjo. Takšno zaupanje imajo tudi družine, ki so se odločile za več otrok. Molitev in zaupanje, pa je tudi zaklad, ki ga vašim otrokom dajete na pot.

Anina sklad je tako tudi zaklad, ki se vedno znova »pogaja« in odpira vrata mnogih institucij in src, da bi družine, ki so se odločile za novo življenje lahko tudi finančno »preživele« v tej družbi, ki ni vedno naklonjena družinam z več otroki. Tako trka tudi na vrata državnega zbora, da bi sprejel zakone, ki bi družinam omogočili, da bi se odločile za enega otroka več. Sad teh prizadevanj je tudi zakon, ki je bil pred kratkim sprejet, da naj bi drugi otrok in vsak naslednji otrok imel brezplačen obisk otroškega vrtca.

Seveda, pa je molitev in prošnja k Bogu tudi prošnja za pravo molitev. Ena od takih molitev je tudi Očenaš. V Očenašu so združene tako prošnje, kot zahvale, kot »učenje« kako naj sprejemamo Božjo voljo in kako naj spoznavamo, kje vse se je že začelo Božje kraljestvo.

Po maši je voditeljica Aninega sklada, g. Marija Šterbenc, povabila na govorniški oder g. Janeza Drobniča, poslanca državnega zbora, ki vsa leta z veseljem in zavzetostjo spremlja delovanje Aninega sklada. G. Drobnič je v kratkem nagovoru primerjal družine z več otroki jadrnici, ki pluje na morju. Kaj vse je potrebno ne samo na jadrnici sami, ampak tudi okoli nje, da lahko zapluje na odprto morje in lahko kljubuje vsem viharjem in težavam na poti. Prav tako je omenil, da z optimizmom gleda v prihodnost in razvoj slovenskega naroda.

Nato je v kratkem nagovoru g. Janez Gril, glavni urednik Družine, kot eden od sponzorjev Aninega sklada, povabil k branju knjig, ki omogočajo širjenje duhovnega obzorja.

Družine, ki so med seboj povezane v Aninem skladu, so pozdravili med drugim tudi župnik v Dolenjskih Toplicah, g. Dušan Kožuh, župan Dolenjskih Toplic, g. Franci Vovk ter generalni vikar novomeške škofije, g. Božidar Metelko.

Dopoldanski del se je zaključil z »dolenjsko enolončnico«, ki je vsem dobro teknila.

Družine so se nato odpravile na kopanje v bazen Dolenjskih Toplic. V tem času je potekal tudi program za družine, ki se niso odpravile na kopanje. Popoldanski del se je začel s piknikom, ki pa so ga z dobro glasbo popestrili otroci iz družine Rus, ki pa jih bolje poznamo po »ansamblu Toneta Rusa«.

Prav glasba je spodbudila otroke in tudi odrasle, da so zaplesali in oblikovali dolgi »vlakec«, ki jih je vodil ne samo po plesišču, temveč je zapeljal tudi med mize in po jasi naokrog.

Anin sklad se zahvaljuje vsem dobrotnikom, ki podpirajo delovanje Aninega sklada in prav tako tudi sponzorjem (zavarovalnici Triglav, upravi Dolenjskih Toplic - brezplačno kopanje), ki so omogočili prijetno srečanje v Dolenjskih Toplicah.

Mojca Alexandra Sekne


Več na ...