06.06.2006

Duhovne vaje za osnovnošolke

S skupino deklet smo v petek v Šentjakobu ob Savi začele duhovne vaje, kjer smo spoznavale Marijo, našo Mater, ki je začetek našega veselja.

folder

S skupino deklet smo v petek začele duhovne vaje, kjer smo spoznavale Marijo, našo Mater, ki je začetek našega veselja. Večer smo začele s predstavitvijo in nadaljevale ob prijetnem druženju ob večerji. Nato smo spoznavale Marijo kot našo dobro Mater, ki je vedo ob nas in nam pomaga. Pred spanjem pa smo imele še pol ure kviza, kjer smo se preizkusile v znanju Svetega pisma. Drugi dan smo delale po skupinah, kjer smo med seboj delile misli o Mariji in o tem kaj mi pomeni Marija. Nato pa smo spoznavale Fatimske pastirčke in njihovo gorečnost v molitvi in žrtvovanju za vse grešnike. Ob tem smo sklenile, da bomo tudi same več molile in žrtvovale za grešnike. Po kosilu pa smo se pomerile v igranju nogometa in odbojke. V popoldanskem času se nam je pridružil g. Matej CM. Spregovoril nam je o prijateljstvu. O tem komu lahko zaupamo, oz. kdo je vreden našega zaupanja. Sledila je sv. spoved in maša. Po večerji pa je sledil nepogrešljivi veseli večer, kjer smo se do solz nasmejale. Nedeljo, praznik binkošti smo začele s sveto mašo. Kjer smo prosile Gospoda, da bi ga vedno bolj imele rade in bi bile njegove pričevalke v svetu. Nato smo se okrepčale ob zajtrku, da smo lahko potem predstavile delo po skupinah. Dve skupini sta nam svoje delo predstavili v obliki igre. Po kosilu, pa smo se še malo ustavile na igrišču in ob prijetnem klepetu. V upanju, da se kmalu vidimo smo se poslovile in odšle vsaka na svoj dom, kjer bomo skušale biti Jezusove pričevalke!
s. Ana

Na duhovnih vajah smo se imeli zelo dobro!!! Še posebej, ko smo imeli veseli večer! Všeč mi je bilo tudi to, ko sva z Ano spoznali veliko novih prijateljic in sestro Tončko, ter druge sestre!!! Tudi igranje nogometa je bilo zabavno!Ampak na žalost so se duhovne vaje kmalu končale! takrat nismo bili prav dobre volje!
Katja Jelenc

Že nekajkrat sem se udeležila duhovnih vaj v Šentjakobu, vendar nikoli nisem od tam odšla praznih rok. Vedno sem spoznala kaj novega, seveda tudi nove prijateljice. Te duhovne vaje pa smo se poglobili v Marijo, našo in Jezusovo mati. Spoznale smo, da se k Mariji lahko vedno zatečemo, saj nam povsod pomaga in nam stoji ob strani. Imela sem se super in nikoli ni zmanjkalo smeha. Seveda pa smo se o resnih stvareh pogovarjale brez njega.
Katarina Trdin

Duhovne vaje so se mi zdele dobro vodene s strani s. Tončke in s. Ane, pa tudi animatorke so bile v redu. Všeč so mi bili pogovori o Mariji, gledanje filma, risanje drevesa, skriti prijatelji, delo v skupinah, zabavni večer, pa tudi igranje odbojke, pa všeč mi je bilo ko smo peli in sami sestavili mašo. Mislim, da je moja vera postala globlja in bolj trdna.
Ana Križaj

Bilo je super, zelo smo se nasmejali. Na zabavni večer smo se šli razne igre bilo je super skoraj vsi smo pripravili nekaj točk tudi sestra Tončka je sodelovala pri eni igri in sicer je odšla s kozo v hotel..... Tudi sestra Ana je sodelovala pri raznih igrah...
Maja Tušek

1.dan
Najprej je bil organiziran sprejem (res najboljši). Nato je bila kmalu večerja (njam, njam, palačinke...), nogomet, nato pa dolgi in zahtevni kviz (odšli spat ob....... (to ni za starše, naj ostane skrivnost)). Seveda smo zvečer takoj zaspale.... (toliko o tem). Seveda še posebej s. Ana, ki je nepozabno hodila po sobah in mislila da ima privide (kakšne ni za v javnost)......

2.dan
Zbujanje okoli pol 8h (pomoje, sicer ne vem, saj sem spala zelo dolgo), zbudil nas je radio, navit čisto do konca (mislim na glasnost).
Nato zajtrk in molitev. Kmalu se je začela pridiga naše preljube s. Ane in naše še bolj priljubljene s. Tončke (zelo napeto je bilo, ko smo poslušale, niti glasu...haha).... Nato je sledilo KOSILO, (končno) ter po kosilu obvezen nogomet (nogobrc). Po tem spet pogovor in delo v skupinah (modri, zeleni in rumeni). Nato je bila priprava na sveto mašo ter možnost spovedi. Pri maši je bilo zelo napeto (OBHAJILO POD DVEMA PODOBAMA). Hvala za to. Obedve maši je vodil tamkajšni duhovnik (zelo prijazen, tako ali tako so vsi prijazni). Nato zvečer VEČERJA in molitev ter zabavni večer (SE SPLAČA!!!!!!!!)...... Nato molitev in spanje.....

3.dan
ZAJRTK, delo v skupinah, KOSILO, nogomet.... sprehod (nisem sigurna), slovo in druženje zunaj, (vrjemite ali ne, tudi sestro na rolerjih je bilo mogoče videti....) In še marsikaj.... Nato pa smo odšli nazaj od koder smo prišli...
Eva Trdin

Duhovne vaje so bile, kot vedno, zelo lepe. Toda te duhovne vaje so za bile za naju osebno nekaj posebnega. Tokrat sva se bolj poglobili v temo MARIJA ZAČETEK NAŠEGA VESELJA! Pomembno je, da Mariji zaupamo in jo v veri prosimo, naj nam izprosi potrebnih moči. Spoznali sva, da se morava zgledovati po njej. Bila je brez izvirnega greha in je tako lahko služila svojemu Sinu. Vse kar je slišala od Njega je ohranila v svojem srcu in o tem tudi premišljevala. Bila pa je tudi zelo pogumna, da je Božje sporočilo, načrt, ki ji ga je oznanil angel. S s. Ano smo se pogovarjali o prikazanjih v Fatimi in sporočili, ki jih je tam Marija po treh pastirčkih Luciji, Jacinti in Frančišku) dala celemu svetu. Potem pa smo si ogledali tudi film o Lurdu oz. o Bernardki.
Nato smo se še z g. Matejem CM pogovarjali o zaupanju. Pri tem smo morale dobro premisliti komu najbolj zaupamo, tako je iz tega razmišljanja nastal tudi plakat. Ugotovile sva, da zaupava le tistemu, za katerega misliva, da je vreden najinega zaupanja. Da bo to kar mu poveva razumel in ohranil samo za sebe. Seveda pa je tudi odvisno koliko lahko nekomu zaupamo, saj je včasih težko zaupati in odpustiti nekomu, ki te je »izdal«. V ta namen, da bi znali ohraniti zaupanje smo tudi darovali sv. mašo, pred katero pa smo še imeli sv. spoved. Zvečer pa smo kot navadno imeli veseli večer. Zadnji dan smo predstavili naše izdelke, ki so nastali preko duhovnih vaj. Temu pa je sledilo še žalostno slovo. Vendar smo kljub slovesu odšle vesele domov, kjer smo to veselje in to srečo lahko tudi delile.
Miriam in Luciana Cukjati