27.01.2007

Obisk generalnega superiorja

Vrhovni predstojnik Misijonske družbe in Družbe hčera krščanske ljubezni, g. Gregory Gay, je dopotoval v Slovenijo 25. januarja, na praznik spreobrnitve apostola Pavla, ki je hkrati tudi obletnica ustanovitve Misijonske družbe. 27. januarja, se je za nekaj ur pomudil v provincialni hiši sester usmiljenk.

folder

Spremljala sta ga provinc. ravnatelj g. Jože Zupančič in hišni superior gospodov lazaristov v Šentjakobu dr. Drago Ocvirk. V velikem številu zbrale tudi sestre iz vse Slovenije, nekaj jih je prišlo s Hrvaške in Makedonije, navzoče so bile sestre iz Beograda po svoji hišni predstojnici in iz Albanije po sestri iz Drača.

G. Gregoryja Gaya (več o njem tukaj) smo s pozdravom vizitatorice s. Barbare Šelih, s pesmijo in plesom sprejele v dvorani sv. Ludovike. Vrhovni predstojnik nas je nagovoril v angleščini, ki jo je prevajal g. Drago Ocvirk. Omenil je tri za nas pomembne stvari po vzoru blažene s. Rozalije Rendu:
– molitev
– skupnost
– služenje

Molitev. Blažena Rozalija Rendu je vsa svoja doživetja z ljudmi "na ulici" vključila v molitev. Tudi naša molitev naj ne bo ločena od ljudi, ubogih. Kar nam Bog daje pri služenju, potem z njim premislimo v molitvi. Molitev in služenje naj bosta vedno povezana. Ne ločujmo akcije od molitve. Poleg skupne je potrebna osebna molitev, ki jo delimo z drugimi.

Skupnost. Mati Evelyne Franc, vrhovna predstojnica Družbe hčera krščanske ljubezni, poudarja, kako pomembno je poglabljati dobre in zdrave odnose v skupnosti. Če se sestra vsa razda zunaj, pride domov tako utrujena, da ne more sestram doma nič več dati.
Blažena Rozalija Rendu je znala čudovito zedinjati molitev, skupnost in služenje. Sestre služabnice in druge sestre si jo lahko vzamejo za zgled. Darove, ki smo jih prejeli, je treba razvijati in jih dati v skupnost. V skupnosti smo zaradi poslanstva. Pomembna je intimna bližina z Jezusom in medsebojna podpora sestram, kar se najbolje izraža s poslušanjem druga druge. Ko je bila s. Rozalija Rendu predstojnica, so zelo radi pošiljali mlade sestre v njeno skupnost, ker jih je znala poslušati.

Služenje. V služenju ubogim se je s. Rendu pokazala posebno veščino. Ni bila ljubosumna na svoje delo, ampak je znala še druge pritegniti v služenje. Mlade sestre so pošiljali, k njej, da so se učile od nje. Tudi laiki. Blaženi Friderik Ozanam je z drugimi študenti znal lepo teoretizirati o dobrodelnosti. S. Rozalija pa mu je pokazala pot služenja ubogim v praksi. Tako so iz teorije prešli v prakso z ustanovitvijo Vincencijeve konference. Svoje služenje naj bi tudi mi posredovali ljudem, da bi postajali bolj solidarni z ubogimi. Na ta način bi se nam pridružili tudi novi poklici.

Po nagovoru je g. Gregory odgovarjal še na vprašanja sester. Potem pa smo odšli v kapelo k sv. maši, ki jo je daroval vrhovni predstojnik ob somaševanju svojih sobratov lazaristov.

Še nekaj misli iz pridige:
Besede generalnega superiorja so se nanašale na dnevno Božjo besedo. Najprej nam je pokazal na zgled vere Abrahama in Sare. Abraham je verjel in zaupal Božji obljubi, da bo iz njega izšel velik narod. Sara pa je tudi zaupala, da bo rodila potomca, čeprav je bila že v letih. Nadalje iz Svetega pisma vemo, kako se je to uresničilo.

V evangeliju pa Jezus sprašuje učence, kako da imajo tako majhno vero. Čoln, v katerem so pluli čez jezero, je lahko tudi simbol našega časa, v katerem živimo in ki ga premetavajo različni viharji. Prav tako lahko predstavlja Cerkev ali našo Družbo usmiljenk ali lazaristov. Ko se ozremo na ves trud, ki ga vlagamo v to, da bi ljudem oznanili Božjo besedo, da bi bili občutljivi za to, kar je Božje, živeli vrednote, večkrat opažamo, da ljudem to ne pomeni isto kot nam, da se izgubljajo v posvetnosti. In to lahko v nas povzroča malodušnost, češ, saj se ne splača. Prav tu pa je pomembna vera in gledanje v veri na dogodke. Da gremo preko videza in zaupamo v Božje obljube. Generalni superior je poudaril, da mu je bila pri tem velik zgled in spodbuda vera pokojnega očeta. Truditi se, da čim popolneje živimo to življenje, hkrati pa verjeti, da pravo in popolno življenje šele pride.

K temu gledanju v veri in življenju iz vere spodbuja tudi nas vse.