03.06.2006

Čudodelna svetinja

Po čudodelni svetinji pa je Brezmadežna od leta 1832 dalje navzoča povsod; k vsakomur, ki želi, pride po svoji svetinjji, vsakomur je pripravljena deliti pomoč in milosti. Marija je rekla, da bodo posebnih dobrot deležni tisti, ki jo bodo nosili z velikim zaupanjem in molili molitev, ki je napisana na njej.

Leta 1854 je papež Pij IX. 8. decembra slovesno razglasil za versko resnico, da je Marija spočeta brez madeža izvirnega greha. Leta 1858 je začetek neštetih milosti, ki jih Marija deli v Lurdu. Leta 1917, v težkih časih prve svetovne vojne, nastopi Mati božja v Fatimi. Vmes in pozneje imamo še druga od Cerkve priznana prikazovanja na raznih krajih.

A vsi ti Marijini posegi v zgodovino odrešenja so bolj ali manj časovno in krajevno omejeni. Po čudodelni svetinji pa je Brezmadežna od leta 1832 dalje navzoča povsod; k vsakomur, ki želi, pride po svoji svetinjji, vsakomur je pripravljena deliti pomoč in milosti.

Kakšni so bili simboli na svetinji, da takratni škof ni videl na njih nič napačnega, ampak je celo sam spodbudil kovanje svetinje? Rekel je, da se vse lepo ujema s cerkvenim naukom in pobožnostjo vernikov do Matere Božje in bo le pripomoglo k njunemu češčenju.

Na prvi strani je podoba Marije. Njene roke so razprostrte in iz njih se sipljejo žarki, ki predstavljajo milosti, ki nam jih Marija posreduje. Devica Marija stoji na mali zemeljski obli in pod njenimi nogami se zvija kača. Okrog te podobe je napis: O, Marija, brez madeža spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo. S to kratko molitvijo Marija želi, da jo prosimo milosti.

Druga stran svetinje predstavlja velika črka M iz katere se dviga križ. Pod črko M sta Jezusovo in Marijino srce, vse to pa obdaja dvanajst zvezd.

Dve leti po Marijinem prikazanju, junija 1832, so prve svetinje prišle med ljudi. In že se je po Parizu raznesel glas o čudežnem ozdravljenju neke deklice v tamkajšnji bolnici. Čudeži ozdravljenj so se kar vrstili, pa tudi najtrdovratnejši grešniki in nasprotniki katoliške Cerkve so dobili milost spreobnjenja. Svetinja je kmalu dobila ime čudodelna svetinja.

Marija je rekla, da bodo posebnih dobrot deležni tisti, ki jo bodo nosili z velikim zaupanjem in molili molitev, ki je napisana na njej.

Kaj pa danes? Tudi danes Božja milost in usmiljenje nista nič manjši, samo zaupno prosímo zanje! Katarina je videla na Marijinih rokah tudi prstane, iz katerih niso sijali žarki. Dobila je odgovor, da so to tiste milosti, za katere nihče ne prosi. Bog ima za nas pripravljeno več, kot pa mi sploh prosimo. Zato odprimo svoja srca Bogu, da bo tudi v nas lahko delal velike in čudovite reči. Popolnoma mu zaupajmo, da nam želi samo dobro in da vse nitke našega življenja drži čvrsto v svojih rokah.