09.09.2018

Od grofične do služabnice

Premiera filma o materi Brandis.

folder

Na FAMVIN lahko beremo, da je mesec september izrazito vincencijanski, tako da se znotraj VD imenuje kar vincencijanski mesec. Tudi pri nas smo ga poleg praznovanja godov več naših svetih ali blaženih posebej zaznamovali še z enim dogodkom. 9. septembra smo si namreč v Ljubljani ogledati skoraj enourno premierno predstavo filma o Božji služabnici, hčeri krščanske ljubezni s. Leopoldini Brandis (1815-1900).

S. Leopoldina je v devetnajstem stoletju kot münchenska usmiljenka svojo malo družbico sester v avstrijskem Gradcu pridružila Družbi hčera krščanske ljubezni sv. Vincencija Pavelskega (1851). Hotela je namreč živeti po njenih izvornih pravilih. Četrt stoletja pozneje je zlasti za nočno pomoč bolnikom na domovih priklicala v življenje še Družbo bolniških deklet, danes Marijinih sester s čudodelno svetinjo. Ker je s. Brandis živela sveto, sta obe Družbi čutili dolžnost narediti vse, da bi se zanjo začel postopek za proglasitev k blaženim. To se je na pobudo Marijinih sester res zgodilo, ko je graški škof msgr. Wilhelm Krautwaschl uradno odprl postopek 28. marca 2017.

Generalni superior g. Tomaž Mavrič nas spodbuja, naj vincencijanska družina ponovno močneje odkriva obraz svojih svetih in blaženih, pa tudi naših svetniških kandidatov – zato da bi njihova luč spet bolj svetila na naši vincencijanski poti! Tudi to nas je spodbudilo k prizadevanju, da bi Božjo služabnico s. Brandis najprej sami bolj odkrivali in jo obenem pomagali spoznavati še drugim. Eno takih sredstev naj bi bil film o njenem življenju, saj današnji avdiovizualni človek najraje seže po tej zvrsti »literature«.

Res je po letu in pol trdega dela obojih – usmiljenk (režijo je prevzela s. Andreja Čakš HKL) in Marijinih sester ter laiških sodelavcev nastal film: Leopoldina Brandis – Od grofične do služabnice. Premiera je pokazala, da so ustvarjalci z njim zadeli v polno. Res je film amaterski z mnogimi nepopolnostmi, a jasno prikaže lik sestre Leopoldine. Zapustila je udobno življenje na grofovskem dvoru in šla za klicem, da svoje življenje popolnoma daruje Jezus v ubogih. Začela je z majhno družbico sebi enakih, ob njeni smrti leta 1900 pa je bilo v takratni Graški (Avstrijski) provinci, ki je obsegala Avstro-ogrsko deželo, 2700 hčera krščanske ljubezni in 300 bolniških deklet. Naj Božja služabnica sestra Brandis – mati svojih sosester in premnogih ubogih – zasije po vsem vincencijanskem svetu! Priporočajmo se ji.

Molitev za beatifikacijo:
Dobri Bog, ti vodiš naša pota. V življenju in krepostih sestre
Leopoldine Jožefe Brandis
si pokazal svojo usmiljeno ljubezen
do bolnikov in pomoči potrebnih.
Naj po njenem zgledu tudi mi dvigamo svoj pdgled k tebi
in delamo dobro. Če je tvoja volja, pospeši njeno
razglasitev l< blaženim, nam pa na njeno priprošnjo
podeli milost...,
za katero te prosimo.
Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.


Uslišanja sporočite na:
Družba Marijinih sester, Hrenova 10,1000 Ljubljana,
ms.vrbovno.vodstvo@rkc.si
Družba HKL - usmiljenke, Pod bregom 22,1231 Ljubljana-Črnuče,
hkl.provincialat@rkc.si
Imprimatur, Skofija Gradec, 19.11.2015, št. 14 Ap 1