01.04.2017

25 let od prihoda prvih sester v Albanijo

Sestre v Albaniji so 1. aprila 2017 praznovale 25. obletnico prihoda v to državo.

folder

Prvi sta v Drač prispeli s. Mirjam Praprotnik in s. Justa Perlaskaj, čez par mesecev pa se jima je pridružila še s. Tereza Ramaj. Takoj po padcu komunizma so bile razmere v državi zelo težke. Sestre se spominjajo, da ni bilo moč dobiti niti kruha. Sedaj, po 25. letih, se je država že zelo razvila. Sestre delujejo na štirih postojankah, kjer skrbijo za bolnike, katehezo. V Albaniji je še 5. skupnost, v kateri delujejo italijanske sestre. V vsakem kraju, kjer delujejo sestre imajo tudi močne skupine Marijanske Vincencijanske mladine. Na praznični dan je vsaka od teh skupin pripravila svojo točko.

Pred sveto mašo je MVM skupina iz Gramsha s pesmijo in igro predstavila vincencijansko karizmo. Sv. mašo je ob somaševanju lazaristov in drugih duhovnikov daroval tiranski nadškof. Po sv. maši pa je sledila slavnostna akademija.

Točka mladih iz Molasa:

Prispevek mladih iz Rreshena:

Plesni nastop mladih iz Drača:

Navzoče so pozdravile: s. Elizabeta Saliqunaj, odgovorna za Albansko pokrajino, s. Bernarda Trček, vizitatorica Slovenske province ter s. Hanna Cybula, vrhovna svetovalka za slovanske dežele.

S. Lindita sestavila tudi himno vincencijanske karizme. Besedilo se nanaša na odlomek iz Matejevega evangelija (Mt 25,31-46): lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil ... v ječi ... Pridite, blagoslovljeni ... Naj bo slavljen Gospod na nebesni višavi.

Vincencijanska družina na Kosovu in v Albaniji

sMT